Lista dozwolonych składników i produktów. Na zielono – bez limitu. Na pomarańczowo – limity (podane w nawiasach).

Wybierz dowolne składniki z poniżej tabeli i łącz je kreatywnie w smaczne śniadania, obiady i kolacje.

Miej świadomość, że jeśli czegoś nie ma w tabeli – to najpewniej jest 1) nieprzebadane, 2) niedozwolone.

Nie umieszczałem jednak tutaj wszystkich dozwolonych składników – jest ich więcej, ale w naszej polskiej diecie są bardzo rzadko stosowane, trudno dostępne lub przekombinowane.

I nie wyciągaj pochopnych wniosków. To, że możesz np. mąkę kukurydzianą, nie oznacza, że możesz kukurydzę. To, że możesz jeść bez limitu pomidory, nie oznacza, że możesz pomidory suszone. To bardziej skomplikowane, niż się wydaje (proces konserwacji i przetwarzania jedzenia zmienia zawartość FODMAPów).

Na początek najlepiej zaufaj tabeli i wyciśnij z niej to, co możliwe. Na eksperymenty przyjdzie czas.

Węglowodany (kasze, mąki, makarony, pieczywo)

Ryż (każdy gatunek)

Parboiled, basmati, jaśminowy, brązowy itd.

Makaron kukurydziany

Skład: mąka kukurydziana, sól

Kasza jaglana

Mąka ryżowa

Płatki ryżowe

Makaron ryżowy

Pieczywo kukurydziane

Skład: kaszka kukurydziana, sól. Najbezpieczniejsza opcja kanapek.

Kaszka kukurydziana

Mąka kukurydziana

Quinoa (komosa ryżowa)

Przetestowana: biała.

Płatki jaglane

Skrobia (mąka) ziemniaczana, kukurydziana, z tapioki

Płatki owsiane GÓRSKIE / ZWYKŁE (50g)

UWAGA: NIE BŁYSKAWICZNE

Soczewica z wody (puszka / słoik) (46g)

UWAGA: DOBRZE PRZEPŁUKANA

Ciecierzyca z wody (puszka / słoik) (42g)

UWAGA: DOBRZE PRZEPŁUKANA

Warzywa i grzyby

Ogórki

Pomidory zwykłe

UWAGA: wszelkie mniej typowe gatunki podlegają ograniczeniom, np. rzymskie – 250g, koktajlowe – 222g, pomidory z puszki – 100g

Marchew

Papryka czerwona

Ziemniaki

W każdej formie: gotowane, pieczone, smażone (frytki), puree (uwaga na dodatek mleka/ śmietany w puree).

Seler korzeniowy

Pietruszka

Rzodkiewki

UWAGA: na wiosnę rzodkiewki z supermarketu mogą nie być low FODMAP (mega wzdężne)

Jarmuż

Szczypiorek

Koperek

Natka pietruszki

Sałata masłowa / lodowa

Kalarepa

Roszponka

Dynia zwyczajna

UWAGA: Jest mnóstwo gatunków dyń i łatwo je pomylić. Zawartość FODMAPów w dyniach różni się znacznie. Zatem podejdź do tematu z dynią 🙂 Jeśli jesteś na początku diety i nie wiesz, co na Ciebie działa – dynie omiń póki co.

Por (tylko zielona część)

Rukola

Boczniaki

Buraczki marynowane (w occie)

Niestety buraki np. gotowane – tylko 20g.

Oliwki zielone i czarne

W zalewie – UWAGA: czytać skład, mogli dodać np. czosnek.

Kapary

Mini kolby kukurydzy z puszki

Wodorosty nori

Brokuły (tylko kwiaty) (270g)

Łodygi też są jadalne, ale jest w nich dużo FODMPAów – dlatego można spożyć na raz tylko 45g samych łodyg.

Cukinia (70g)

Bakłażan (182g)

Kapusta czerwona (142g)

Szpinak (143g)

Fasolka szparagowa zielona (125g)

Może być z puszki (nawet lepiej, bo w wodzie rozpuszczają się FODMAPY)

Kapusta biała (96g)

Kapusta pekińska (600g)

Brukselki (74g)

Pieczarki z wody - z puszki / słoika (200g)

UWAGA: DOBRZE PRZEPŁUKANE!

Cebula szalotka (12g)

Może służyć jako przyprawa.

Chrzan (90g)

Przyprawy i aromaty

Wszelkie oleje (także smakowe, np. czosnkowy, cebulowy, grzybowy)

Wszystkie oleje i oliwa w oliwek są dozwolone.

FODMAPY nie rozpuszczają się w olejach i tłuszczach – można w nich więc zanurzyć dowolną przyprawę, warzywo, składnik. Olej pochłonie sam aromat – a FODMAP zostanie.

Olej czosnkowy to podstawa – dodaje aromatu zupom, sosom itd.

UWAGA: rozdrobnione kawałki np. czosnku nie są dozwolone – trzeba uważać, by wraz z olejem nie dostał się nieakceptowany składnik.

Dopuszczalne są olejki do ciast o różnych smakach.

Dozwolone przyprawy

  • Pieprz i sól
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Majeranek
  • Oregano
  • Bazylia
  • Chili
  • Curry (także kurkuma)
  • Rozmaryn
  • Zioła prowansalskie
  • Gałka muszkatołowa
  • Lubczyk
  • Imbir (suszony i świeży)
  • Cynamon
  • Kardamon
  • Kozieradka
  • Gorczyca
  • Kolendra
  • Szałwia
  • Mięta
  • Tymianek
  • Anyż
  • Trawa cytrynowa
  • Goździki
  • Estragon
  • Szafran
  • Kminek

Dozwolone cukry i słodziki

  • Cukier biały (sacharoza), brązowy
  • Cukier palmowy
  • Stewia (ekstrakt 95% w proszku – uwaga na „kompozycje” – proszki nazwane „stevia”, zawierające tony rożnej chemii)
  • Wszystkie słodziki NIE kończące się na -ol (odpada: sorbitol, mannitol, ksylitol, erytrytol) – dozwolone: aspartam, acesulfam K, sacharyna)
  • glukoza, maltoza
  • maltodekstryna
  • NIEDOZWOLONE: fruktoza, syrop glukozowo-fruktozowy, inulina, syrop cukru inwertowanego

Dozwolone octy

  • biały
  • czerwony
  • jabłkowy
  • ryżowy
  • słodowy
  • balsamiczny (21g)

Owoce

Truskawki

Pomarańcze i mandarynki

Kiwi

Ananas

Winogrona (białe i czerwone)

Cytryny i limonki

Borówki i jagody (60g)

Maliny (90g)

Banany zielone (125g)

Dojrzałe – tylko 33g

Orzechy i nasiona

Orzechy arachidowe (ziemne)

Mak

Pestki dyni (100g)

Sezam (66g)

Nasiona słonecznika (70g)

Orzechy włoskie (135g)

Migdały (10 szt.)

Orzechy laskowe (15g)

Siemie lniane (30g)

Chia (48g)

Kakao (20g)

Wiórki kokosowe (18g)

Nabiał

Jajka kurze

W każdej formie (na miękko, na twardo, smażone itd.)

Mleko bez laktozy

Jogurt naturalny bez laktozy

Masło

Każde masło jest bez laktozy – nie ma więc sensu dopłacać do masła oznaczonego „bez laktozy”.

Serek wiejski / granulowany / granirowany

Jak w przypadku masła – każdy serek wiejski jest bez laktozy.

Serek klinek bez laktozy

Zwykłego twarogu można tylko 30g – zatem lepiej znaleźć taki bez laktozy, który można bez limitu.

Sery żółte (każdy gatunek)

Cheddar, parmezan, pecorino.

Sery pleśniowe

Brie, camembert.

Mozarella

Ser feta

Falvita, Tolonis.

Śmietana / Śmietanka BEZ LAKTOZY

Mięso

Każde mięso w każdej postaci jest dozwolone – także podroby. UWAGA: w przypadku mięsa mielonego należy przeczytać skład. Czasem producenci dodają np. błonnik, żeby poprawić strukturę mięsa.

Ryby i owoce morza

Wszelkie gatunki ryb, mięczaków, skorupiaków.

Drób

Gotowany, pieczony, smażony.

Wieprzowina

Gotowana, pieczona, smażona.

Wołowina

Gotowana, pieczona, smażona..

Wątróbka i inne podroby

Żołądki, serca, jelita etc.

Dodatki

Sos sojowy TAO TAO

Skład: nasiona soi (26%), woda, sól, mąka pszenna, cukier. Choć zawiera mąkę pszenną, jest ona PRZEFERMENTOWANA i nie zawiera FODMAPów.

Płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne)

Dżem truskawkowy

Skład: truskawki 40%, cukier, woda, pektyny (E 440), guma guar (E 412), kwas cytrynowy (E 330), cytryniany sodu (E 331), kwas askorbinowy (E 300).

Składniki z etykiet LOW FODMAP

  • Guma guar – E412 (5g)
  • Guma ksantanowa – E415 (5g)
  • Pektyny – E440
  • Glicerol / Gliceryna
  • Maltodekstryna
  • Ekstrakt z korzenia mydlnicy
  • Lecytyny z soi
  • Agar agar
  • Żelatyna spożywcza